Waarom een park op de site Spoor Oost?

Waarom een park? Momenteel is Borgerhout een van de minst groene en gezonde districten binnen Antwerpen. Onze vraag is actueler dan ooit door de recente beslissing over het BAM-trace. Die beslissing betekent niet alleen een ingewikkeld en immens verkeersknooppunt in onze buurt. Neen, we verliezen bovendien een deel van het Rivierenhof, een belangrijke groene plek voor heel wat Borgerhoutenaren.

De stad herbekijkt daarenboven de parkinvulling van het Moorkensplein. Borgerhout dreigt dus een hoop groen mis te lopen. De bewonersvereniging Park Spoor Oost wil daarom dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een groen Park Spoor Oost. Een nieuw park verhoogt op korte- en lange termijn de leefbaarheid en gezondheid van de inwoners, zowel in Borgerhout als in Antwerpen-Noord.

Onderzoeken en studies over een Park Spoor Oost wijzen dit uit als een haalbare kaart. We kijken graag naar het bestaande Park Spoor Noord of het bekende Duitse Emscher Landschapspark als levend bewijs van wat mogelijk is.

Hoe willen we dit bereiken?

 1. Door informatie over de ontwikkelingen op de site onder de aandacht te brengen op onze website, facebookpagina, nieuwsbrief en openbare infomomenten.
 2. Draagvlak creëren en discussie bevorderen onder de inwoners door hen te informeren over de ontwikkelingen op en rond Spoor Oost.
 3. Indien nodig juridische stappen ondernemen als de belangen van de bewonersvereniging en de bewoners niet worden gerespecteerd.

 

  7 Replies to “Waarom een park op de site Spoor Oost?”

 1. Jos Peeters
  5 maart 2015 at 12:32

  Hey Buurtvereniging, ik vind jullie initiatief heel mooi. Het is belangrijk dat er meer groen in de stad komt en meer open ruimte. Toch heb ik enkele bedenkingen. Ik weet niet hoe lang de meeste buurtbewoners daar al wonen, maar zijn jullie op de hoogte van de tijdbom die jaren lang aanwezig was op deze site?

  Deze site was vroeger een ‘stortdepot’ van de NMBS. Tanks die lekten met fosfor en andere gevaarlijke stoffen werden daar gestockeerd om dan later te verwijderen. Die later duurde soms heel lang. De stoffen drongen zo diep in het beton tot in de zandbodem van de site. Ook stonden er goederen opgeslagen met ontploffingsgevaar die wel eens half intramuros kon wegblazen.

  Toen er eind jaren 80 een volksbetoging van bezorgde buurtbewoners kwam, is de site stelselmatig ontruimd en verlaten, maar de stoffen die in de bodem zijn gedrongen, zijn uiteraard nog steeds aanwezig.

  Als er nu een park wordt aangelegd waar kindjes in het zand kunnen spelen, hondjes kunnen rennen, bloemetjes kunnen worden geplukt zonder dat er slachtoffers vallen, zal heel de site moeten worden opgebroken en een sanering moeten ondergaan van een 5 tal jaren (volgens mij). Dit kost handenvol geld, wat er eigenlijk niet is, denkik.

  Daarom vermoed ik dat de site gebruiken voor evenementen, sportpark en parkeerplaats voorlopig de beste oplossing lijkt. Uiteindelijk is er op 50 meter wandelafstand het rivierenhof waar lekker in het groen kan worden gestoeid.

  Dat er maar gewoon een betonlaagje over de rotte beton wordt gekapt, zodat we allen worden gevrijwaard van giftige stoffen en dat we de site kunnen gebruiken…

  Dit moest me even van het hart,

  Jos Peeters

  • 6 maart 2015 at 09:22

   Dag jos, bedankt voor je reactie die zeker steek houdt. We hebben daar lang zelf over gediscussieerd. Toch vinden we bv. de parking niet de beste oplossing omdat er nog capaciteit is op andere plaatsen en willen we de stad laten inzien dat er stelsmatig voor de buurt gekozen moet worden in dit dossier en te beginnen met saneringen. We geloven in een combinatie can groen en andere zelfs private financieringen (projecten) om dit betaalbaar te maken. Velen wagen zich jammer niet automatisch over de ring. Ouders vinden bv. niet fijn om kinderen over de drukke noordersingel te begeven.

  • 6 maart 2015 at 09:23

   Heb jij nog informatie van de volksbetoging in de jaren ’80?

 2. Jenny VdS
  7 februari 2015 at 23:41

  Ook wij wonen in de blokken van Hof ter Lo en hopen op een PARK, geen parking.
  Bespreken jullie de 10e ook de beslissing om de Sinksefoor er te zetten?
  Wij maken ons zorgen om de geluidsoverlast en verkeershinder daarvan.
  Groetjes,
  Jenny

  • admin
   8 februari 2015 at 15:49

   Dag Jenny, een terechte bekommernis. Dat bespreken we inderdaad ook op het infocafé. Mocht je nog collega’s of buren kunnen meenemen graag. Via volgende link op facebook kan je nog buren uitnodigen

 3. LEMAHIEU MIEKE
  2 februari 2015 at 22:58

  Woon in de blok van Hof ter Lo, die uitkijkt op ons toekomstig PARK SPOOR OOST !!! En wij willen GROEN !!!

  • admin
   3 februari 2015 at 10:44

   Beste Mieke,

   Dat vinden we heel begrijpelijk. Wil je er mee iets aan veranderen dan raden we je alleszins aan om naar ons infocafé te komen op 10 februari in pleinhuis zermatt (Terloplein), niet ver van jullie blokken. Meer uitleg daarover vind je op onze website of facebookpagina. Tijdens het infocafé geven we uitleg over hoe je o.a. een bezwaarschrift kan indienen. Je kan er ook voorbeeldmodellen meenemen zodat je niet alles zelf hoeft te verzinnen. Schrijf je ook in op onze nieuwsbrief of wordt gratis lid van onze vereniging en dan kunnen we jou stem mee uitdragen. Hopelijk tot 10 februari!

   Met vriendelijke groeten,

   Park Spoor Oost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *